CAMINANT EN ESTAT D’ALERTA. BARIDÀ
Casa Alegre de Sagrera (Terrassa).
Descarrega aquí la teva entrada gratuïta!
No és de la història, que tinc nostàlgia. És de la geografia. Joan Margarit
La diferència entre els morts i els no nascuts és que els morts recorden. En la mesura en que el nombre de morts creix, el record s’amplia. John Berger
Caminant en estat d’alerta. Baridà és un projecte fotogràfic sobre tot allò que el pas del temps ha fet invisible en una vall del Prepirineu. Les sèries que l’integren, resultat de la pràctica fotogràfica en caminades i vagareigs, parteixen d’un record personal i s’expandeixen cap al passat amb la voluntat d’evocar, tal com llampegueja en l’instant d’un perill, allò que els cicles naturals i una inèrcia cultural han desplaçat cap als llimbs de la invisibilitat. L’acceptació d’aquesta invisibilitat constitueix una mena de document de barbàrie, una visió ahistòrica i conformista del món que té per finalitat un consum col·lectiu que ens redimeix d’una mirada crítica sobre el passat i el territori.
Les fotografies documenten el vagareig i en darrera instància construeixen una visió fragmentada i inacabada del paisatge, però també són documents que visualitzen idees: l’itinerari com a praxis de l’exploració i metàfora d’un trànsit, la necessitat de qüestionar tot el que sembla immutable o la tensió entre una noció del paisatge aïllada en el temps pur i la pulsió històrica. Finalment les fotografies –o sigui, el meu paisatge- constitueixen l’indici de la meva experiència.
El caràcter indicial de la fotografia analògica és consubstancial al projecte ja que les mateixes fotografies que documenten les caminades i els rastres sobre el territori sempre són un suport físic, sigui una pel·lícula o un paper, amb la petja de la llum reflectida pels objectes davant de l’òptica de la càmera. Aquestes petges s’integren en una cadena d’indicis d’orígens remots cadascun dels quals precedeix el següent. Per sobre d’aquesta estratigrafia imaginada passejo per un paisatge heretat seguint els vestigis de paisatges anteriors que ja no existeixen, fent(-me) fotografies que enregistren un present que en ser documentat passa automàticament a ser pretèrit i que, finalment, constitueixen l’indici i l’única prova de la meva pràctica. La fotografia final es pot interpretar com la representació d’un estat de qüestió o com una imatge que vol atrapar tot el passat. Per tant el procés fotogràfic afegeix una càrrega significativa suplementària al projecte i cada fotografia es converteix en una imatge-metàfora de tots els instants pretèrits.
Cada fotografia és un acte d’autoafirmació, ja que es tracta del meu apunt visual: d’on vinc, cap a on vaig, on soc i què veig. I d’aquest estat fàcilment es deriva cap a l’autoretrat. La representació del cos en una celebració dels sentits és una metàfora del qui viu el seu món interior i allunya els propis límits a mesura que continua la seva exploració. Però més enllà de la representació, fer i fer-me fotografies mentre camino confereix a la pràctica fotogràfica un caràcter absolut sobre la pròpia experiència ja que em permet estar a una banda i a l’altra de la càmera. D’aquesta manera la càmera fotogràfica, que separa el món en dues realitats que mai poden coincidir, es converteix en un dispositiu mitjançant el qual el fotògraf pot transitar entre les dues realitats aparentment incompatibles: memòria/història, vius/morts, lloc/territori.
Jordi Calafell Jordi Calafell és fotògraf autodidacte i llicenciat en història contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona (1984).
Desenvolupa els seus projectes exclusivament amb tècnica fotoquímica i en blanc i negre i realitza personalment els seus propis tiratges. Les seves obres s’han exposat regularment des de 1991 i formen part de col·leccions públiques (CCCB, MNAC i Fons d’Art de la Generalitat de Catalunya) i privades.
Entre 1991 i 1996 les seves fotografies es caracteritzen per una retòrica propera al realisme abstracte (El desassossec del senyal acústic, 1993; Barcelona a vol d’artista i Les Geòrgiques, 1994; L’espant de l’alpinista, 1996). Des de 1996 el seu treball personal adquireix un registre més documental i es desenvolupa en algunes valls del Pirineu (Baridà, 2008-2013) i comarques agràries de Lleida i Tarragona on l’impacte produït pels aerogeneradors ha canviat de manera irreversible i radical el paisatge. Els seus paisatges conviden a reflexionar sobre la tensió existent entre la nostàlgia i el temps històric. Treballa a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB) des de 1988, on realitza feines de comissariat a més d’altres tasques de divulgació del patrimoni fotogràfic de la ciutat. Entre les exposicions comissariades destaquen 1909: fotografia, ciutat i conflicte (AFB, 2009), Jacques Léonard. Barcelona gitana (AFB, 2011), A propòsit de l’11 de Setembre (AFB, 2014), Esteve Lucerón. La Perona. L’esapai i la gent (AFB, 2021) i Jordi Pol. Entre la multitud (AFB, 2022).
Ha publicat Barcelona. 100 fotografías que deberías conocer (Ed. Lunwerg, 2011). En col·laboració amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona va realitzar el guió i el text pel documental El cine en casa. De la ilusión al documento del programa Soy cámara (coproduït per RTVE i el CCCB, 2012).