GÈNERE. HEGEMONIA I DISSIDÈNCIA
Descarrega aquí la teva invitació!
El gènere, apareix aquí qüestionat des de dues realitats molt diferents però amb una única mirada artística i documental, la de la fotògrafa Neus Solà, com a fil conductor. Poupées ens parla de l’hegemonia patriarcal en la comunitat gitana i d’una construcció social i identitària associada al control de la dona. Nirvan ens permet apropar-nos a la qüestió del gènere des de la dissidència legitimada de la religió hindú. Són dues exposicions que es podran veure al claustre de Sant Francesc en el marc del festival Àlbum 2024.
Les imatges de Poupées respiren una bellesa salvatge. Una llibertat estranya i primigènia. L’espontaneïtat i autonomia de les protagonistes interpel·len l’espectador, que augura les restriccions que hauran d’assumir en arribar a l’adolescència.
Neus Solà ens submergeix en la infància fugaç de les nenes gitanes de Le Cité de Perpinyà allunyant-se dels estereotips. El seu és un relat agredolç de la transició cap a la maduresa. Un camí marcat per una hipersexualització precoç i la tradició patriarcal del codi gitano.
La doble interpretació del títol, Poupées (“nines” en francès), és la clau de lectura d’un treball que mostra dues cares d’una mateixa realitat: d’una banda, l’ideal femení gitano basat en la innocència i la puresa, i, d’una altra, la hipersexualització i cosificació de la dona en edats molt primerenques.
L’exposició es complementa amb les imatges del projecte Nirvan, un relat fotogràfic sobre les hijras, persones de sexe masculí o intersexuals reconegudes com un tercer gènere per l’hinduisme. L’artista ens apropa a l’imaginari sagrat d’aquesta comunitat, la seva realitat i el rol que tenen a la societat.
Neus Solà
Neus Solà (1984) és una fotògrafa documental i gestora cultural nascuda i establerta a Barcelona. Ha coordinat les dues darreres edicions del Festival Transfronterer de Fotografia i Arts Visuals FotoLimo (Portbou-Cervera). Actualment combina la seva tasca artística amb la feina com a freelance en la gestió i comunicació de diversos projectes culturals i socials.
Els seus projectes fotogràfics exploren la condició humana i investiguen temes com la identitat, el gènere i el territori des d’un enfocament antropològic. Amb aquesta mirada, l’autora ha documentat qüestions sobre la memòria dels Balcans, les granges alternatives de Califòrnia, les dones de la casta dàlit o la condició sagrada de la comunitat hijra (transgènere) de l’Índia, entre d’altres.
El seu projecte Poupées ha obtingut diversos reconeixements, com el Premi MDF al millor projecte de fotografia documental 2019, el Premi Nous Talents de Gijón 2016 i el premi del públic del Festival ManifestO 2017 (Tolosa de Llenguadoc). També ha estat un dels nou projectes nominats al Prix HSBC pour la Photographie 2019 i finalista de l’International Women Photographers Award (IWPA).
Les seves imatges s’han exposat a diversos països: Espanya, França, Suècia, Alemanya, els Emirats Àrabs Units, l’Índia, el Pakistan, Mèxic…
Organitza:
Amb el suport de: